drewno kominkowe - Jak wybrać dobre drewno do kominka?

drewno kominkowe - Jak wybrać dobre drewno do kominka?

Podczas silnych mrozów, niejeden z nas marzy o wygrzewaniu się w cieple kominka. Tym, którzy są szczęśliwymi posiadaczami domowego paleniska, może jednak przynieść sporo kłopotu proces wybierania odpowiedniego drewna na opał – drewno kominkowe. Powinno ono mieć ładny zapach, nie dymić, długo się palić i przede wszystkim – być ekonomiczne.drewno kominkowe

Jak więc w tym wszystkim wybrać najlepsze drewno kominkowe?

Najważniejszym czynnikiem przy wyborze drzewa, którego drewno chcemy przeznaczyć na spalenie w naszym palenisku, jest stopień emitowania dymu, sadzy i innych zanieczyszczeń. Pod tym względem od razu musimy wykluczyć drzewa iglaste, które posiadają w sobie dużo żywicy, która przy wysokiej temperaturze wydaje charakterystyczny odgłos “strzelania”. O ile jest to przyjemne, gdy zasiadamy do strzelającego ogniska w letnie wieczory, o tyle w zamkniętym kominku żywica osadza się na ściankach, tworzy tłuste plamy i zanieczyszcza komin. Natomiast drewno pochodzące z drzew liściastych, zawiera niewiele żywicy, przez co pozostawia kominek i przewód kominowy w czystości, równo się pali. Jednak w wypadku zbyt dużej kwasowości, także i to drewno może zanieczyszczać palenisko.

Kaloryczność

Kolejnym istotnym parametrem jest stopień wysuszenia drewna, z którego korzystamy. Świadczy on o jego twardości, co następnie wpływa na ilość oddawanego przez niego ciepła podczas spalania – inaczej zwane kalorycznością. Dzięki temu, gdy używamy wysokokalorycznego drewna, nie musimy dokładać często do ognia i potrzebujemy go o wiele mniej, niż drewna miększego. Szczególnie wartościowy jest grab, buk i dąb. Suchy materiał niestety, nie wygląda tak efektownie jak mokry, gdy się pali, ponieważ spala się z mniejszym płomieniem, jednak jest na pewno o wiele bardziej ekonomiczny.

Przy wybieraniu surowca na opał powinniśmy pamiętać także o tym, że do palenia w kominku nie nadaje się drewno lakierowane lub impregnowane.

Łupliwość i kora

Zależnie od tego, czy kupujemy drewno porąbane na szczapy, czy sami je rąbiemy, może być dla nas istotna zdolność łupliwości drzewa. W drugim przypadku, powinniśmy zdecydować się na wykorzystanie buku albo brzozy. Warto zwrócić jest też uwagę na udział procentowy kory – przy jego wysokim poziomie, drewno traci wartość opałową i nierzadko musimy kupować go kilka razy więcej, niż drewna, które ma mało kory.

Gdy kupujemy drewno kominkowe, musimy pamiętać, że przed użyciem powinno być ono sezonowane – pozostawione na pewien czas do wyschnięcia. Tuż po ścięciu, drzewo ma bardzo dużą wilgotność, co również obniża jego wartość opałową. Po porąbaniu go na szczapy, należy suszyć drewno pod dachem. Okres sezonowania zależy od gatunku drzewa – może to być kilka miesięcy do kilku lat, optymalnym czasem są około 2 lata. W tartakach i składach opałowych możemy zakupić drewno już po wysuszeniu, jednak zawsze powinniśmy się o tym upewnić.

Więc jakie drewno?

Najpopularniejszymi gatunkami drewna kominkowego są:

  • grab – bardzo wolno się spala, daje dużo ciepła, niska zawartość kory.
  • buk – wysokokaloryczne, równo i długo się pali.
  • drzewa owocowe – wartościowe, wolno się spalają, wydzielają miły aromat.
  • dąb – bardzo długo się pali, przyjemny zapach, duża kaloryczność, jednak wysoka zawartość kory i kwasów.